Späť

AdriaSun > CESTOVNÉ INFORMÁCIE > Informácie, doprava do Grécka > Grécka kuchyňa

Kuchyňa v Grécku

Grécka kuchyňa

Kuchyňa v Grécku ponúka vo svojom jedálničku najrôznejšie špeciality, ktoré môžete počas svojej dovolenky v Grécku ochutnať.

Najznámejšími pochúťkami Gréckej kuchyne bezpochyby sú

  • Musaka (s) (baklažánový nákyp s mletým mäsom a bešamelovou omáčkou, niekedy aj zemiakmi)
  • Gyros (bravčové, jahňacie alebo kuracie mäso opekané na zvislom otočnom ražni, postupne odkrajované; podáva sa v cereálnej placke, ktorej sa hovorí "pita" alebo s hranolčekmi a oblohou na tanieri)
  • Suvlaki (grécky špíz: na ihle alebo špajdli grilované bravčové, jahňacie alebo kuracie mäso)
  • Tzatziki (jogurtová pasta s uhorkou a cesnakom, popr. s trochou kôpru)
  • Choriatiki (grécky šalát: čerstvá zelenina, syr Feta a olivy, dochutený soľou, oreganom, olivovým olejom a octom)


Typické sú však aj yemistá (paradajky a papriky plnené ryžou, bylinkami, popr. mletým mäsom), stifádo (dusené teľacie, popr. králičie mäso s cibuľkami v paradajkovej omáčke), keftédes (báječne korenené karbonátky z mletého mäsa), pasticio (zapečené cestoviny s mletým mäsom, všetko zaliate bešamelovou omáčkou).

Z ďalších predjedál potrebné dolmades (vínne listy plnené ryžou s kôprom alebo rýžomasovou zmesou) alebo taramosaláta (pyré z tresčích ikier a strúhanky alebo zemiakov), z polievok avgolémono (väčšinou silný kurací vývar sa šľahaným vajcom a citrónom). Z dezertov ochutnajte napríklad baklava (s) (veľmi sladký múčnik z lístkového cesta, plneného orechmi a medom či sirupom) alebo kadáifi (závitok s orechmi a sirupom, charakteristické sú tenké vlasce cestá na povrchu).
Radi maškrtíte, ale neradi oriešky? Ochutnajte obľúbený yaúrti me Meli (hutný biely jogurt s medom).