Späť

AdriaSun > Taliansko

Taliansko

Taliansko

Oficiálny názov: Talianska republika
Hlavné mesto: Rím
Rozloha: 301 338 km2
Počet obyvateľov: 58 057 477 (r. 2004)
Oficiálny jazyk: Taliančina, v oblastiach so zvláštnou autonómiou zároveň: Nemčina, Slovinčina, Francúzština
Štátne zriadenie: republika
Mena: Euro (EUR)

  • Taliansko patrí k najnavštevovanejším krajinám Európy a celého sveta. Rozkladá sa takmer celé na Apeninskom polostrove, ale patria k nemu aj ostrovy ako Sicília, Sardínia, Ischia, Capri, Liparské ostrovy. Na území Talianska sa nachádzajú dva nezávislé štáty, San Maríno a Vatikán. Taliansko tiež ponúka vysoké Alpy na severe, z ktorých napríklad vápencové Dolomity si získali srdcia mnohých horalov. Taliansko je vyhľadávané pre neuveriteľné množstvo pamiatok z rôznych historických období. Pýši sa pozostatkami z dôb rímskeho impéria aj palácmi z čias, kedy bolo Taliansko kolískou renesancie. Medzi talianské klenoty patrí predovšetkým Rím, Florencia, Benátky a Neapol, ale sú tu desiatky ďalších zaujímavých miest a mestečiek. Talianské múzea patria určite k najznámejším a najvýznamnejším na svete.

    Taliansko - podnebie

    je veľmi odlišné a dosahuje extrémnych rozdielov od mrazu vo vysokých polohách Álp a Apenín až po polotropické horúčavy pozdĺž pobrežia Ligúrskeho mora a západného pobrežia juhu Talianska. V nízko ležiacich regiónoch a miernych úbočiach Apenín medzi Florenciou a Rímom sú zimy veľmi mierne; stredozemské prúdenie spríjemňuje dlhé, suché letá. Sever je známy miernejším podnebím. Sú tu miestne rozdiely, a to podľa nadmorskej výšky.

  • Talianska kuchyňa je preslávená predovšetkým svojimi cestovinami, rybami, pečivom a zmrzlinou. Polievky nie sú príliš bežné, stretnete sa s nimi prakticky len na severe Talianska. Oveľa častejšie sa namiesto nich ako prvý chod - il primo - podávajú cestoviny (pasta) v najrôznejších úpravách. Asi najtypickejšiou talianskou polievkou je minestrone, hustá zeleninová polievka s cestovinami, do ktorej si Taliani veľmi radi pridávajú strúhaný parmezán. Taliani sú majstri v príprave rýb a plodov mora, s ktorými sa tu stretnete vo forme predkrmov, v cestovinách aj ako hlavným jedlom.

Podrobnejšie informácie o Chorvátsku nájdete na stránke Ministerstva zahraničných vecí: www.mzv.sk.