Späť

AdriaSun > CESTOVNÉ INFORMÁCIE > Zaujímavosti o Rakúsku > Rakúska gastronómia

Rakúska gastronómia

Rakúska gastronómia, rezeňRakúska kuchyňa je veľmi podobná tej našej, často je ale spojená skôr s Viedňou, hoci obsahuje aj tradičné kuchárske umenie bývalého Rakúsko - Uhorska. V Rakúske kuchyni sú skôr ťažšie jedlá. Popri špecialitám jednotlivých krajov je rakúska kuchyňa ovplyvnená predovšetkým svojimi susedmi, teda Českom a Maďarskom. Pokrmy a spôsoby ich prípravy tak boli často preberané a začleňované do vlastnej rakúskej kuchyne. Ako príklad môže slúžiť napr. guláš, ktorý je pôvodom z Maďarska. Medzi najznámejšie jedlá rakúskej kuchyne bezpochyby patrí Viedenský rezeň (Wiener Schnitzel), Tyrolské knedle (Tiroler Knödel) a Spätzle. Mimo to sa ale v posledných rokoch vyvíja aj regionálnej kuchyňa, ktorá sa zameriava na produkty z daného kraja a jednoduchosť prípravy. Napríklad v Tirolsku sa vyrába jedinečné horské syry.

Sachr tortaMedzinárodne známe sú rakúskej múčniky a sladkosti, medzi najobľúbenejšie patria Mozartove gule, Apfelstrudel alebo Sachr torta.

Celosvetovo známa je viedenská káva. Z nealkoholických nápojov je veľmi obľúbenou bylinná limonáda Almdudle . Z alkoholických nápojov je to pivo (obľúbenou rakúskou značkou je Gösser) a víno ​​(hlavnými oblasťami, kde sa víno ​​pestuje sú Dolné Rakúsko a Burgenland).

Alkohol sa môže podávať osobám nad 18 rokov, mladšie osoby môžu do baru len v sprievode dospelej osoby, ale alkohol im predaný nie je.