Späť

AdriaSun > CESTOVNÉ INFORMÁCIE > Zaujímavosti o Taliansku > Taliansko - zem gurmánov

Talianska kuchyňa

Talianské tiramisuTaliansku kuchyňu si zamiluje každý. Jej skvelé pokrmy z rýb a mäsa, rozmanité úpravy rôznych druhov zeleniny, voňajúce plnky, vynikajúco upravené cestoviny, zmrzliny, ovocné dezerty. Cestoviny, pizza, talianske suroviny, víno, nápoje, káva a nezabudnime na tiramisu - najznámejšie dezert v Taliansku.

 

Talianske víno

Dalo by sa povedať, že celé Taliansko je jedna veľká vinárska oblasť. Vyrába až osemdesiat miliónov hektolitrov vína ročne, čo predstavuje štvrtinu svetovej produkcie a prvenstvo v množstve vyrábaného vína. Tradíciu starú tritisíc rokov, rozmanitosť odrôd, pestrú škálu vín a oblastí môže prekonať jedine Francúzsko. V dnešnej dobe sú talianske vína neoddeliteľnou súčasťou južnej kuchyne veľmi obľúbené a dotvárajú spolu s módou a výrobkami z Talianska moderný, temperamentný životný štýl. Stretneme sa tu s ľahkými vínami, ale aj s neuveriteľne plnými, komplexnými a slávnymi vínami. Asi každý sa už stretol počas dovolenky v Taliansku s ľahko perlivým Lambruskem.

Talianska káva

Talianská kávaŽiadny Talian si nevie predstaviť deň bez kávy. Tá dozaista kraľuje nealkoholickým nápojom. V Taliansku sa pije káva silná, dostatočne osladená a s mliekom. Podľa veľkosti a predovšetkým množstvu vody delíme kávu na piccolo, stretto - malá šálka, rovnaký pomer kávy a vody. Lungo či americano je dvojnásobné množstvo vody k určitému množstvo kávy. Nezabudnime na Cafe Latte a cappuccino.

Pasta - talianske cestoviny

Pasta - talianske cestoviny

Cestoviny v Taliansku sú známe predovšetkým svojou kvalitou. Vyrábajú sa ako čerstvé zo semolinovej múky a vody, hneď druhé na rebríčku popularity sú cestoviny vaječné. Taliansko produkuje približne 400 druhov pasty. Pre zaujímavosť pár najznámejších: špagety, ravioli, cavatelli, tagliatelle, fusilli, frfalle, penne, mana a samozrejme pre Taliansko typické lasagne a gnocchi. Podávajú sa s omáčkou, najčastejšie smotanovou a sypú typickým talianskym syrom parmezánom.

Pizza – kráľovná talianskej kuchyne

Pizza – kráľovná talianskej kuchyne

Najznámejší pokrm Talianska - pizza, ktorý sa pripravuje v rôznych kútoch sveta. Recept je veľmi jednoduchý: na základ - cesto potrebujeme múku, kvasnice, soľ a olivový olej. Na vrchnú časť "placky" kladieme ďalšie talianskej pochutiny ako napr. salámy (najznámejšie prosciutto, mortadella, pancetta ....) a syry, najčastejšie mozzarellu.

 

Zo zeleniny sú v Taliansku najčastejšie pripravovať čerstvé a osviežujúce šaláty. Obľúbené druhy zeleniny sú: fenikel, paradajky, špargľa, baklažán, cuketa. Medzi korením kraľuje bazalka.